Tips och trix

Gör din egen mops-tårta

Min vän Laura visar här hur du gör:

 

Planera en maffig tårta – steg för steg

Jag tar oftast på mej att baka en tårta om jag redan har en idé, jag kan ha sett en bild eller annan maffig tårta som jag vill testa att göra och utgår ifrån den. Ibland händer det sej ändå att jag skall baka en kaka och inte vet vad jag skall skapa, då brukar jag istället utgå från händelsen där tårta skall vara, ex. 3-årskalas = lekfullt, förlovnings kalas = prydligt, påsk = gult… Jag börjar alltså att fundera på utsidan av tårtan och går sedan vidare därifrån. Fösta och kanske viktigaste tipset jag vill ge när det gäller att baka kaka är att börja i god tid så att projektet inte blir överväldigande. Planera tårtan länge på förhand så kan du handla ingredienser en dag, baka kakan en annan och satsa på fyllning och dekoration en tredje.

Nedan har jag sammanfattat några tips och trix för dej att tänka på när du ska sätta igång att planera en maffig tårta ↴

Förlovnings tårta - rosor till tårta

Dekoration:

Själv utgår jag från hur kakan skall dekoreras. Det kan såklart variera, ibland är jag säker på att det skall vara en chokladtårta och då utgår jag såklart från det men i regel gör jag först upp planer på form, färg och vad som skall vara på toppen. Då kan det röra sej om bär, frukter och blommor eller så fotografier, djur, figurer och strössel. Man kan också dekorera med vimplar, text, marsipan, sockerpasta eller spritsad grädde. I detta skede kan man leta inspiration på t.ex. Pinterest (men scrolla inte för mycket så du inte kan välja bland allt fint!), eller bläddra i receptböcker och tidningar. Jag kollar alltid in vad andra proffsbagare har gjort och är bombsäker på att jag klarar det själv (även om mina kakor kanske inte blir exakt lika snygga).

Något man inte tänker på i första hand men som också spelar in är kakfat och tårtpapper, vill du ha en maffig tårta välj ett fat på fot. Vill du ha en gullig kaka välj ett tårtpapper med spetsmönster. Själv använder jag ofta tårtpapper i plast från ikea, eftersom de ger en liten färgklick till kakan och lätt går att tvätta av och använda om och om igen!

Exempel på dekoration: Bär, frukt, ätbara blommor, fotografier, djur, figurer, strössel, vimplar, text, kristyr, spritsad grädde, sockerpasta, marsipan

choklad tårtastudentårta

Topping:

Därefter funderar jag på vad som skall vara under dekorationen, dvs frosting, marsipan eller kanske sockerpasta. Då är det egentligen fråga om vilken färg tårtan skall få och det hänger mycket på vad som passar ihop med dekorationen. Skall det vara en tårta i form av en prinsessa passar kanske rosa marsipan och skall det vara en tårta till förlovning eller student passar kanske en frosting i vitt eller choklad. I detta skede brukar jag leta bland recept och se vilka olika alternativ det finns, vilka ingredienser de innehåller och vad som passar min tårta bäst. Jag brukar också läsa på hur man dekorerar kakan med toppingen i fråga, hur länge den tar att göra, hur svårt det verkar vara och hur länge den klarar av att stå i kylskåp. Senast gjorde jag en chokladfrosting på bara grädde och choklad -superenkelt och gott, så gör det inte för svårt för dej!

Exempel på topping: chokladfrosting, marschmallow frosting, hallonfrosting, choklad- eller kolasås, smörkräm, marsipan, sockerpasta, grädde, glasyr

tårtfyllning

Tårtfyllning:

Under frostingen hittar vi själva tårtbotten och fyllningen. Detta är min svaghet, jag satsar mest på utsidan och glömmer tårtans insida, fast den nästan är viktigare för att få en god kaka. Vilken fyllning du skall välja beror dels på vilken smak som passar med övriga ingredienser i kakan och dels på hur hög du vill att tårtan skall bli. Om jag vill göra en hög och fin tårta väljer jag oftast att lägga en mousse som fyllning gjord med gelatin. Men det finns såklart flera fyllningar att välja bland, t.ex. bär och grädde, sylt, vaniljkräm eller kanske kolakräm… I detta skede är det också viktigt att välja om kakan skall ha en fyllning eller två och om de skall vara på samma lager eller enskilt. Till en chokladkaka passar t.ex hallonmousse och/eller vaniljmousse utmärkt. Till en prinsesstårta vill du nog ha vaniljkräm och hallonsylt medan en vanlig sockerkaka går att kombinera med nästan allting. Tänk på att vissa fyllningar skall stå i kylen några timmar, ex. mousse, så läs noga på om receptet du skall använda och planera in vilken dag du måste fixa fyllningen.

Exempel på fyllning: mousse (hallon, choklad, lime, dumle, päron, vanilj, blåbär, vitchoklad, jordgubb, nougat..) grädde, bär och frukt, sylt, vaniljkräm

 

Chokladganache

När jag gör tårtor så brukar jag så ofta jag kan spackla tårtorna med chokladganache. Anledningen till detta är att ganachen är pålitlig och håller formen på tårtan. Här kommer några fler fördelar:

Fördelar med chokladganache

  • Den är lätt att spackla med (när den nått rätt bredbar konsistens).
  • Den stelnar helt i kylen.
  • Den håller fyllningarna inne i tårtan.
  • Den hjälper till att behålla kylan i tårtan
  • Den underlättar om du vill göra raka kanter och vinklar.
  • Man kan göra den dagen innan vilket sprider ut arbetet av tårtan lite.
  • Du kan även använda den som fyllning i tårtan.
  • Det går att enkelt anpassa den beroende på om du vill ha en hårdare eller mjukare ganache.
  • Den tar ingen plats i kylen då den ska stå i rumstemperatur.
  • Smaken. Det är ju trots allt choklad och grädde 🙂

När jag gör ganache så använder jag oftast chokladkakor. Något jag då tycker är riktigt jobbigt är att hacka chokladen, speciellt om det är mycket ganache jag ska göra. Jag blev därför så himla glad över att hitta det perfekta hjälpmedlet för just det ändamålet, nämligen en råkostmaskin vilket är ett tillbehör till min Kenwood Chef XL Sense. Givetvis går det även att använda pellets eller liknande men jag föredrar ändå chokladkakor.